copy dari http://dapurcikgusalwa.blogspot.com ^^
Nasi Mandy Ayam
1 ekor ayam potong 8
rebus ayam bersama:
2 L air-tambah jika perlu
2 cm halia
2 bj bwng besar belah 4
4 ulas bwang putih-ketuk
rempah kasar 4 sekawan- kayu manis, bunga lawang, buah pelaga n bunga cengkih)
1 keping asam gelugur
1 sudu teh perencah secukup rasa
garam secukupnya.
Rebus selama 50 minit.
keluarkan ayam.
tapis air rebusan untuk masak nasi dan tinggal sikit untuk sup .
Perap ayam dengan:
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh secukup rasa
sedikit garam
sedikit serbuk safron @ pewarna kuning.
Goreng ayam dalam minyak separuh tenggelam sehingga golden brown.
Ayam mandy dah siap!
Untuk masak nasi:
5 cawan beras Parboiled Vita Grain super long Jasmine rice.
( gunakan beras ini untuk nasi yg pluffy n lembut-sedap!)
7 1/2 cawan air rebusan tadi. ( 1 cwn beras + 1 1/2 cwn air)
dlm periuk lain tumis:
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk lada hitam
dengan 2 sudu besar minyak sapi g-blend.
tumis selama seminit dan tuangkan ke dalam periuk nasi tadi. kacau sikit-masak dlm periuk elektrik mcm biasa
rebus ayam bersama:
2 L air-tambah jika perlu
2 cm halia
2 bj bwng besar belah 4
4 ulas bwang putih-ketuk
rempah kasar 4 sekawan- kayu manis, bunga lawang, buah pelaga n bunga cengkih)
1 keping asam gelugur
1 sudu teh perencah secukup rasa
garam secukupnya.
Rebus selama 50 minit.
keluarkan ayam.
tapis air rebusan untuk masak nasi dan tinggal sikit untuk sup .
Perap ayam dengan:
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh secukup rasa
sedikit garam
sedikit serbuk safron @ pewarna kuning.
Goreng ayam dalam minyak separuh tenggelam sehingga golden brown.
Ayam mandy dah siap!
Untuk masak nasi:
5 cawan beras Parboiled Vita Grain super long Jasmine rice.
( gunakan beras ini untuk nasi yg pluffy n lembut-sedap!)
7 1/2 cawan air rebusan tadi. ( 1 cwn beras + 1 1/2 cwn air)
dlm periuk lain tumis:
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk lada hitam
dengan 2 sudu besar minyak sapi g-blend.
tumis selama seminit dan tuangkan ke dalam periuk nasi tadi. kacau sikit-masak dlm periuk elektrik mcm biasa
sampai nasi hampir kering. buat lubang di tengah......masukkn arang berbara yg berasap n tutup periuk. ( refer di bwh untuk cara...) let it be for about 10 minutes. take out the arang-buang. titiskn sedikit warna kuning ats nasi sebelum gaul. now nasi mandy is ready...
No comments:
Post a Comment