copy dari http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com ^^
Bahan A:- (akak buat 1/3 dari resepi asal ni)
- 1 kg. beras basmathi (dibasuh dan ditoskan)
- 2 sb. rempah beriani (dibancuh dgn sedikit air)
- 4 biji buah tomato (dipotong dadu)
- 3 biji cili merah (dibelah dua)
- 3 biji cili hijau (dibelah dua)
- 100 gm daun pudina (dipotong kasar)
- 100 gm daun ketumbar
- 1 liter air
- 1 cawan susu cair (akak guna susu segar)
- 4 sb. minyak sapi
- 1/2 cawan kismis
- 1/2 cawan kacang gajus - dibakar/digoreng tanpa minyak
- garam secukup rasa
- 1 sb. pewarna kuning (dibancuh dgn sedikit air)
Bahan B:- (untuk tumis)
- 5 ulas bawang merah (dihiris)
- 3 ulas bawang putih (dihiris)
- 2 cm halia (dihiris halus)
- 2 cm kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum bunga cengkih
- 2 bj. buah pelaga
- daun kari
- Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Tumiskan bahan tumis dan daun kari hingga wangi.
- Masukkan rempah yang telah dibancuh dan kacau rata. Masakkan hingga naik minyak.
- Masukkan tomato dadu, cili merah dan cili hijau.
- Masukkan air dan susu cair. Biarkan mendidih sebentar.
- Masukkan bahan tumis tadi ke dalam periuk nasi yang tersedia beras dan masakkan seperti biasa.
- Apabila nasi sudah kering, titiskan pewarna kuning dan biarkan nasi masak sepenuhnya.
- Gemburkan nasi perlahan2 supaya beras tidak patah.
- Hidangkan nasi dengan taburan gajus dan makan bersama daging prun dan acar.
No comments:
Post a Comment