Wednesday, May 29, 2013

RESIPI 7: AYAM MASAK PAPRIK

Ayam Masak Paprik
Resepi:Norzie hany

Bahan A
  • 300gm isi ayam (potong kecil)
  • 100gm bunga kobis (hiris)
  • 10 gm kacang panjang(di potong)
  • 1 biji cili capsicum (di potong)
  • 1 biji bawang holland (hiris bulat)
  • 1 biji kecil lobak merah
  • 6 helai daun limau purut
  • 10 biji cili padi (di ketuk)
  • 1/2 cawan air
Bahan B
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 senduk cili kisar
  • 1 batang serai(diketuk)
  • Sedikit minyak masak
Bahan C
2 sudu sos tiram
2 sudu cili sos
Gula dan garam secukup rasa.

Cara memasaknya:
  • Bersihkan ayam lumur sedikit garam dan kunyit dan goreng separuh masak.Angkat.
  • Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis bahan B hingga naik bau.
  • Masukkan semua bahan A termasuk ayam tadi kacau dan biarkan seketika.
  • Akhir sekali masukkan bahan C dan biarkan ia mendidih sekejap dan angkat.
  • Sedia di hidangkan.

No comments:

Post a Comment