Wednesday, May 29, 2013

RESIPI 5: RENDANG HITAM DAGING

Bahan2
  • 500g daging 
  • 20 tangkai cili kering *dikisar - mama letak 3 sb cili kering dah blender 
  • 4 cm halia 
  • 1 labu bawang besar 
  • 4 ulas bawang putih 
  • 2 batang serai di tindik 
  • 4 sudu besar kicap pekat 
  • sedikit minyak untuk menumis 
  • 1 tsb cuka 
  • 2 s/b kerisik 
  • sedikit garam dan gula. 
  • daun pandan untuk wangi ( jika suka ) 



Bahan tumis: 
  • 4 ulas bawang kecil di hiris 
  • 1 kulit kayu manis 
  • 3 tangkai bunga lawang 
  • 3 biji buah pelaga 



Cara Penyediaannya, 
  • Cili kering, halia ,bawang besar dan bawang putih di kisar halus. Panaskan minyak serta tumis 
  • bawang kecil yang di hiris bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga berbau wangi. Masukan bahan kisar dan biarkan sehingga hilang bau cili, masukan daging yang telah di potong kecil dan serai. 
  • Tambahkan sedikit air dan kicap. Tunggu sehingga daging empuk. Masukkan kerisik, cuka, gula dan garam mengikut selera. 
  • Biarkan sehingga kuah agak pekat sedikit. Sedia di hidangkan. 

No comments:

Post a Comment