Wednesday, May 29, 2013

RESIPI 6: DAGING MASAK HITAM

Bahan2 
1 kg daging (dipotong nipis) 
3 ulas bwg merah (dihiris) 
2 ulas bwg putih (dihiris) 
3 kuntum bunga lawang 
2 inci kulit kayu manis 
1/2 cawan kicap pekat 
air asam jawa secukupnya 
garam secukup rasa 
Minyak masak untuk menumis 

Bahan Kisar 
4 biji bwg besar 
3 inci halia 
4 ulas bwg putih 
20 biji cili kering - letak hanya 2 sb cili kering siap blender 
1 sudu kecil jintan manis 
1 sudu kecil jintan putih 
1 sudu kecil ketumbar - tambah 

Cara 
1. Panaskan minyak masak. Tumis bahan hiris, bunga lawang & kayu manis hingga wangi. Masukkan bahan kisar & tumis hingga garing & terbit minyak. 
2. Masukkan daging, air secukupnya & renih sehingga daging empuk. Masukkan kicap pekat, air asam jawa & garam secukup rasa. Tambah aji jika suka. Biar kuah agak pekat & secukup rasa. Bila daging cukup empuk bolehlah hidangkan. (sekiranya daging tak cukup empuk... boleh tambahkan lagi air & masak lagi hingga kuah agak kering) 

No comments:

Post a Comment