Wednesday, May 29, 2013

RESIPI 8: IKAN SIAKAP ASAM PEDA MELAKA



Bahan-bahan:-
  • 1 ekor ikan siakap
  • 1 sk halba
  • 20 bj cili kering
  • 1 bj bwg besar
  • sedikit belacan
  • 5 ulas bwg merah
  • 3 ulas bwg putih
  • asam jawa
  • daun selom
  • garam
cara-cara:-


  • cili kering dipotong kecil dan direndam dlm air panas kemudian diblend bersama bwg besar dan belacan...
  1. panaskan minyak tumis bwg merah, bwg putih dan halba sehingga wangi..
  2. masukkan cili blend tadi tumis hingga pecah minyak..
  3. masukkan air asam jawa dan air jugak, agak2 utk kuahnya, jgn terlalu pekat dan terlalu cair...
  4. masak hingga mendidih, baru masukkan ikan..
  5. last masukkan daun kesom dan perasa dgn garam..

No comments:

Post a Comment